CeBIT Cancel mı Oluyor

Avrasya’nın en büyük dijital ve teknoloji platformu CeBIT Bilişim Fuarı 2009, onuncusu tamamlandı. Türksat’ın ana sponsorluğunda gerçekleşen fuar yoğun ziyaretçi akınına uğradı. Cuma-Cumartesi-Pazar günleri katıldığım fuardaki izlenimlerimi sizlerle paylaşmak istiyorum.

GSM operatörlerinin ve Türk Telekom’un fuara katılmamaları bilişim fuarının ruhuna aykırı bir durum olarak görüyorum. GSM devlerinin Turkcell, Vodafone, Aeva ve Türk Telekom’un katılmama gerekçeleri aralarında aldıkları ortak bir karar mıdır yoksa kriz midir bilemiyorum, ama nedeni ne olursa olsun mutlaka fuarda olmalarının gerekliliğidir. Turkcell, Vodafone, Aeva ve Türk Telekom yöneticilerinin bir sonraki fuarda yer almaları için gerekli girişimlerini şahsım adına bekliyorum…

Hem server hem de desktop platformuna hizmet üreten donanım ve yazılım üreticilerini de fuarda gözlerim aradı açıkçası. Örneğin Microsoft, IBM, Vmware, HP, SUN, İntel, AMD, symantec, mcafee vb gibi. Teknolojilerini kullanıcılarıyla buluşturmak ve tanıtmak için bence daha önemli bir fırsat olamazdı.

Kamu kuruluşlarının da katılımı takdire şayandı. SGK, Çalışma Bakanlığı, İş Kurumu, Ulaştırma Bakanlığı, Diyanet İşleri Başkanlığı, Başbakanlık, Kültür ve Turizm Bakanlığı, TRT, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı daha adını sayamadığım birçok Kamu Kuruluşu ve Belediyeler katılmıştır. Özellikle SGK’nın vatandaşları bilinçlendirmeye yönelik bastırdığı broşürler yoğun talep gördü. Ayrıca anketleri dolduran vatandaşlar arasında çekiliş yapılarak SGK yöneticileri tarafından 4 adet siemens telsiz telefon verilmiştir.

Özel sağlık merkezlerinin ve hastanelerinin kullandıkları teknolojileri de tanıtmaları da fuara farklı bir bakış açısı getirmiştir.

TUBİTAK UEKAE standında Pardus’un kullanıcılar tarafından yoğun talep görmesi ve 1000 lerce Pardus 2009 cd’sinin sabahın erken saatlerinde tükenmesi bence açık kaynak kod adına sevindirici bir gelişmedir. Stantta görevli arkadaşların birçoğu gönüllülük ilkesine göre çalışıyordu. Pardus ulusal işletim sistemi olmayı başarabilmesi için TUBİTAK UEKAE ve Devlet tarafından gönüllük esasından kurtarılıp profesyonel bir ekip tarafından yürütülmesi büyük önem arz etmektedir. Pardus ile ilgili kaleme aldığım makale devam etmektedir. Bu konuya orada ayrıntılı olarak değiniyor olacağım.

Fuarda gezinirken elektronik atıkların nasıl ve nerede imha edildiği konusu aklımın bir köşesinde yer atti. Bu konuda tüketicilerin bilinçlendirilmesi gereklidir. Çılgın teknoloji tüketimi sonucunda oluşan E-atığın bir merci tarafından toplanıp değerlendirilmesi Devlet’in takip ettiği bir konu olmalıdır tahminimce.

CeBIT 2009’da ürünlerin yanı sıra bilişim teknolojilerinin kullanım alanlarına ilişkin farklı örnekler, farklı bakış açıları da sunuldu. Zira baktığımızda bir taraftan teknoloji ve hizmetlerini tanıtan firmalar, diğer taraftan firmalar tarafından tanıtılan teknoloji ve hizmetleri kullanarak bir adım öne çıkma ve vatandaşa kalite hizmet verme çabası içerisindeki Kamu – Özel Kuruluşlarını görmekteyiz. Bilgi teknolojilerini iyi kullanabilen ve iyi yönetebilen, krizi bahane etmeyip personeline sahip çıkan ve AR-GE’ ye önem veren Kurum – Kuruluşların ayakta durabildiğini ve hizmet ürettiğini görmekteyiz.

CeBIT 2009 ile ilgili genel görüşüm, bu anlayışla devam ederse, devlet tarafından desteklenmez ise 10 yıldır devam eden CeBIT asıl amacından sapacak ve kısa zaman içersinde böyle bir organizasyon iptal olacaktır.

Bir sonraki CeBIT’te görüşmek dileğiyle…

İrfan KESKİN

Ekim 2009